Знову тестували червону ікру ...

Центр незалежний експертиз «Тест» знову у цьому році провів чергове тестування червоної ікри, що продається в Україні. Для тесту було відібрано 9 торгових марок. Тестування червоної ікри проходило за класичною схемою: оцінка маркування та упаковки, перевірка продукту в лабораторії, а також оцінка смакових особливостей продукту.


 
Маркування та упаковка


Упаковка ікри приємно порадувала: всі баночки мають ключик для легкого розтину. А ось до маркування зауваження були. Так, на етикетках продукції "Острів", "Дальморе", "Російський посол" і "Фуршет" не позначена риба, від якої була взята ікра. Адже це принципово важливий момент, від якого залежать смакові особливості і ціна продукту. Поняття лососева ікра увазі , що вона була взята від риб сімейства лососевих: кети, горбуші, нерки, форелі і т.д.

 


На ікрі "АСС" маркування нанесена жахливо дрібним шрифтом чорним на темно-зеленому тлі - в результаті взагалі не читається. За таке знущання над споживачем маркування цьому продукту знижена до "погано". Задрібний шрифт у ікри "Дальморе" та "Острів", але все ж краще ніж у "АСС".


 
Лабораторні дослідження


У ході лабораторних досліджень в ікрі перевірили масу нетто і вміст консервантів. Недовага - один з найдревніших і поширених способів фальсифікації. Для ікри це особливо актуально на увазі її чималу вартість. Допустиме відхилення за масою нетто в меншу сторону становить 3%. У цю норму "вклалися" всі 9 зразків, хоча «Остров», «Анива» і «Фуршет» виявилися на самій межі цієї норми.


Що стосується консервантів, то в минулому тестуванні у двох зразків було зафіксовано перевищення їх вмісту в продукті. На цей раз обійшлося: і кількість уротропіну, і кількість сорбінової кислоти не перевищувало передбачених 0,1% по кожному речовині. Трохи дивно, що в ікрі "Російський посол" не було виявлено додатково до цих двох консервантам ще й "обіцяний" бензоат натрію. Цей третій консервант також був перевірений у всіх зразках, про всяк випадок, але виявлений в ікрі не був.


В результаті за фізико-хімічними показниками до ікри зауважень не виявилося, і вирішальним фактором при виведенні загальних оцінок стала органолептика.
 
Органолептична оцінка


Вимоги до органолептичними показниками ікри наступні. Зовні ікринки повинні бути чисті, цілі, однорідні за кольором, без плівок. Допускається незначна кількість оболонок ікринок-лопанца. Що стосується консистенції, то найпривабливіша пружна ікра, в якій ікринки відокремлюються один від одного (розбористі). Щоб запобігти злипанню ікринок до ікри додають соняшникову олію. Запах і смак повинні бути приємні, властиві ікрі риб, можливі слабкі присмаки гірчинки, наприклад, для нерки.


Якщо ж говорити про особливості ікри різної риби, то під традиційне розуміння споживача "червона ікра" потрапляє ікра кети і горбуші: вона за кольором швидше помаранчева, ніж червона, ікринки великі, присмак гіркоти практично відсутній. Колір ікри нерки - червоний, яскраво-червоний. На смак ікра нерки відрізняється наявністю природної гірчинки. Ікра форелі на тлі інших виділяється більш щільною оболонкою ікринок. Оцінки за органолептичними показниками ікри, а також коментарі до них наведені в таблиці (див. таблицю).

 
Ціна і якість


Що стосується ціни ікри, то з причини того, що баночки ікри різної маси (є і по 130г і по 120г), порівнювали вартість 100г продукту. Цього року ціна 100г продукту коливається від 37грн. до 72грн. Важливий висновок тестування: є чітка залежність ціни ікри від її якості: чим дорожче ікра - тим вона краща.
Найдоступніший за ціною зразок ікра "АСС" (36,55 грн. За 100г) отримав усього лише оцінку "задовільно". Така ж оцінка і у ікри "Анива".
Загальна оцінка "добре" у червоної ікри "Фуршет", "Російський посол", "Дальморе" та "Острів".
"Відмінників" за результатами тесту в цьому році троє: "Камчадал", "Шаланда" і "Flagman".
У цілому результати тесту виявилися позитивними: незважаючи на всі підозри, якісна ікра в Україну все ж таки є. А головне, що тестуючи відомі бренди, ми вже котрий рік переконуємося в стабільності їхньої високої якості.

ТАБЛИЦЯ


Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua), тест красной икры (сентябрь 2011 г.)
           
Марка)1 Камчадал Шаланда Flagman Дальморе Остров
Наименование
(по данным производителя)
икра лососевая зернистая, сорт первый икра лососевая зернистая, сорт первый икра лососевая зернистая икра лососевая зернистая, сорт первый икра лососевая зернистая
Рыба горбуша горбуша горбуша не указано не указано
Производитель ООО "Дальрыба" /  г. Киев, изготовлено с. Тарасовка, Киевская обл., Украина ООО "Дальрыба" / г. Киев, изготовлено с. Тарасовка, Киевская обл., Украина ООО "Международная группа морепродуктов" / г. Киев, изготовлено с. Саливонки, Киевская обл., Украина ООО "Дальрыба" / г. Киев, изготовлено с. Тарасовка, Киевская обл., Украина ООО "Рыбкоппродукт" / с. Пинчуки, Киевская обл., Украина
Масса, г/Цена, грн)2 130 / 79,96 120 / 85,96 130 / 92,85 120 / 62,48 120 / 61,13
Цена 100г, грн 61,51 71,63 71,42 52,07 50,94
Белки/ жиры, г в 100г 30,6/ 11,5 30,6/ 11,5 32/ 15 30,6/ 11,5 32/ 15
Энергетическая ценность, ккал в 100г 230 230 263 230 263
Срок/ условия хранения 12 месяцев/
при -2…-40С
12 месяцев/
при -2…-40С
12 месяцев/
при -4…-60С и влажности не более 75%
12 месяцев/
при -2…-40С
12 месяцев/
при -4…-60С и влажности не более 70%
Состав икра лососевая,  соль, растительное масло, консерванты: сорбиновая кислота, уротропин икра горбуши, соль, масло растительное, консерванты Е200, Е239 икра лососевая (горбуши), соль, растительное масло, консерванты: уротропин, сорбиновая кислота икра лососевых рыб, соль, растительное масло, консерванты: Е200, Е239 икра лососевая зернистая, соль, масло, консерванты Е200, Е239
Общая оценка (100%) отлично отлично отлично хорошо хорошо
Маркировка (10%) отлично отлично отлично удовл. удовл.
Упаковка (10%) отлично отлично отлично отлично отлично
Органолептика (80%) отлично отлично отлично хорошо хорошо
Внешний вид хорошо отлично хорошо хорошо хорошо
изредка попадаются пленки икринки чистые, целые попадаются мятые икринки попадаются мятые икринки попадаются мятые икринки
Консистенция отлично отлично хорошо хорошо хорошо
упругая упругая достаточно упругая достаточно упругая достаточно упругая
Запах отлично отлично отлично хорошо хорошо
характерный, икорный

характерный, икорный

характерный, икорный характерный рыбный
Вкус отлично отлично отлично хорошо хорошо
характерный, икорный характерный, икорный характерный, икорный солоноватый, с легкой горечью солоноватый, с легкой горечью
Физико-химические показатели в норме в норме в норме в норме в норме
масса нетто, заявлено / фактически, г (допускается - 3%) 130 / 129,4 120 / 120,2 130 / 129,3 120 / 119,9 120 / 117,2
уротропин, не более 0,1%  0,051 0,063 0,055 0,045 0,017
сорбиновая кислота, не более 0,1% 0,04 0,024 0,036 0,043 0,033
бензойная кислота, не более 0,1%  не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Шкала оценок Результаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта.
отлично 1) - марки расставлены по оценкам по убыванию, при совпадении оценок - по алфавиту
хорошо 2) - цены указаны на момент закупки образцов, август 2011г.
удовлетворительно  
плохо  
очень плохо )* - привело к снижению оценки

 

Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua), тест красной икры (сентябрь 2011 г.)
         
Марка)1 Русский посол Фуршет  Анива АСС
Наименование
(по данным производителя)
икра лососевая зернистая, сорт высший икра лососевая зернистая икра лососевая зернистая, сорт второй икра лососевая зернистая, сорт второй
Рыба не указано не указано горбуша горбуша
Производитель СП "УВРК"/ г. Купянск, Харьковская обл., Украина для сети "Фуршет" ООО "Международная группа морепродуктов" / г. Киев, изготовлено с. Саливонки, Киевская обл., Украина ООО "Рыбкоппродукт" / с. Пинчуки, Киевская обл., Украина ЧП "АСС""/ г. Харьков, Украина
Масса, г/Цена, грн)2 130 / 69,56 130 / 52,56 120 / 53,63 130 / 47,52
Цена 100г, грн 53,51 40,43 44,69 36,55
Белки/ жиры, г в 100г 32/ 15 32/ 15 32/ 15 31,6/ 13,6
Энергетическая ценность, ккал в 100г 263 263 263 251
Срок/ условия хранения 12 месяцев/
при -4…-60С
12 месяцев/
при -4…-60С и влажности не более 75%
12 месяцев/
при -4…-60С и влажности не более 70%
12 месяцев/
при -4…-60С
Состав икра лососевая зернистая, растительное масло, соль, консервант (Е200, Е211, Е239) икра, соль, растительное масло, консерванты: уротропин, сорбиновая кислота икра горбуши, соль, масло растительное, консерванты Е200, Е239 икра горбуши, соль, масло подсолнечное, глицерин Е422, сорбиновая кислота Е200, уротропин Е239
Общая оценка (100%) хорошо хорошо удовл. удовл.
Маркировка (10%) удовл. удовл. отлично плохо )*
Упаковка (10%) отлично отлично отлично отлично
Органолептика (80%) хорошо хорошо удовл. удовл.
Внешний вид отлично хорошо удовл. удовл.
икринки чистые, целые, крупные икринки чистые, мятые много лопнувших икринок много лопнувших икринок
Консистенция хорошо хорошо хорошо удовл.
достаточно упругая достаточно упругая мягкая много жидкости
Запах отлично хорошо хорошо хорошо
характерный, икорный слабый, икорный слабый, икорный икорный, с рыбным оттенком
Вкус хорошо хорошо удовл. удовл.
характерный, с привкусом горечи характерный, с привкусом горечи очень соленый соленый с горечью
Физико-химические показатели в норме в норме в норме в норме
масса нетто, заявлено / фактически, г (допускается - 3%) 130 / 129 130 / 127,6 120 / 117,4 130 / 129,2
уротропин, не более 0,1%  0,057 0,038 0,049 0,094
сорбиновая кислота, не более 0,1% 0,029 0,051 0,056 0,058
бензойная кислота, не более 0,1%  не обнаружено не обнаружено не обнаружено не обнаружено
Шкала оценок Результаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта.
отлично 1) - марки расставлены по оценкам по убыванию, при совпадении оценок - по алфавиту
хорошо 2) - цены указаны на момент закупки образцов, август 2011г.
удовлетворительно  
плохо  
очень плохо )* - привело к снижению оценки

 

Galaa 04 сентября 2015, 00:06 #
Мені дуже і дуже подобаються ці статті на Ізюмі, в яких тестуються різноманітні продукти харчування, та викриваються ті чи інші обставини, які характеризують товари в нехорошому світлі. І це дуже добре, споживачі мають знати якнайбільше інформації про свої улюблені продукти. Я зберегла собі цю таблицю, думаю тепер уважніше ставитися до купівлі ікри.
Читать все комментарии